top of page
  • Снимка на автораД-р Иван Димитров

ER:YAG ЛАЗЕР “ФОТОНА“

От десетина години в началото плахо, а напоследък все по-убедително и подкрепено с достатъчно клинични проучвания лазерната енергия в неаблативен (неоперативен) режим се прилага като безболезнена и щадяща алтернатива на оперативните интервенции при някои състояния в гинекологията. За разлика от други видове предлагани лазерни решения, ФОТОНА лазерите с ER:YAG излъчване в режим SMOOTH са доказано безвредни. Те дават възможност за алтернативно неинвазивно лечение при стрес - инконтиненция (IncontiLase), пролапс на влагалище и пикочен мехур (ProlapLase),синдром на вагинална релаксация (IntimaLase), постменопаузална вагинална атрофия (RenovaLase).


Уринарната стрес - инконтиненция е чест проблем при някои жени след естествено раждане или при наследствена слабост на съединителната тъкан. Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при физическо напрежение като кашляне, кихане или леки резки физически натоварвания. IncontiLase e патентована неоперативна безболезнена лазерна терапия на лека до умерена степен на стрес -инконтиненция на основата на неагресивно термично стимулиране на колагенообразуването, свиване и стягане на влагалището, особено на предната му стена. Резултатът е по-добра поддръжка на пикочния мехур и уретрата и подобряване на нормалната функция на задържане на урина. Терапията не носи рискове и е показана при повечето жени, които имат начална стрес-инконтиненция.


ProlapLase е лазерна манипулация при начален пролапс на влагалището и пикочния мехур (цистоцеле). Методът е безопасен и неинвазивен. Ефектът се постига чрез стимулирането на нов колаген и при начален пролапс се наблюдава след първата процедура и се увеличава след всяка следваща.


RenovaLase се прилага при изтъняване на вагиналната лигавица (атрофия) свързано основно с напредване на възрастта и намаляване на естрогените или при стрес, проблеми със щитовидна жлеза или други съпътстващи заболявания. Атрофията води до сухота, парене, намалена еластичност на влагалището, често повтарящи се инфекции на пикочния мехур,болезнен сексуален акт.


IntimaLase e лазерна терапия при синдром на вагинална релаксация, който представлява увеличаване на вътрешния диаметър на влагалището, което води до намален контакт при полов акт и на сексуални проблеми за жената и нейния партньор. Най-честите причини за проблема са естественото раждане или вродената слабост на съединителната тъкан. IntimaLase е отново неоперативен метод за „вагинално подмладяване“, който тонизира влагалищната стена, подобрява кръвоснабдяването й и респективно повишава сексуалното удовлетворение.


Процедурите се прилагат след извършен гинекологичен преглед и преценка за необходимостта, вида и бройката им. Стандартно се препоръчват първоначално 3 - х 1 през 30 дни, последвани от 1 път годишно. Схемата се преценява и според състоянието и ефекта.


bottom of page