top of page
  • Снимка на автораД-р Иван Димитров

По-авангарден поглед върху хормонозаместителната терапия



От доста години, доказано в множество проучвания с висок импакт, се приема, че когато се налага интраутеринната апликация на прогестерон и трансдермалната на естроген са най-щадящи за женския организъм (вкл. по отношение патологични процеси в млечната жлеза, сърдечно-съдовата система, чернодробния статус, липидния профил и т.н.).


В декадата 40-50 г. при жената зачестяват ановулация, миоматоза, ендометриоза, аденомиоза, водещи до менорагия, анемия, чести хирургични намеси, влошено качество на живот. Идеален вариант в този период за намеса са вътрематочните системи с левоноргестрел (MIRENA,LEVOSERT,JAYDESS).


Освен контрацепция те осигуряват и профилактика и лечение. Въвеждането локално на прогестерон с висока ендометриална концентрация(470-1500 ng/g) при значително по-малка плазмена(150-200pg/ml) в сравнение с оралните препарати ,осигурява освен почти абсолютна контрацепция и профилактика на неправилните кръвотечения, дисменореята, задържа развитието на хиперплазията, миоматозата и аденомиозата.


От друга страна то дава възможност за включване в следващ етап при настъпване на менопауза на трансдермален естроген (спрей, лепенка или гел-Lenzetto, Climara, Oestrоgel). За този път на приложение на естрогени при подсигурено локално профилактиране с прогестерон отдавна също има консенсус, че е най-щадящ за жената.


Този вариант на ХЗТ (интраутеринна прогестеронова система + трансдермален естроген) съчетава лечение и профилактика, предоставя възможност за плавно преминаване от контрацепция и профилактика на патологични процеси в матката към лечение на менопаузалните оплаквания и промени на женския организъм.

bottom of page